ISO-software gebruik je voor het behalen van je certificering, maar dan?
Je ISO-certificering wil je vaak behalen omdat het van je wordt verwacht in je branche, van je klanten, financiers of andere stakeholders. Het voelt vaak als ‘iets wat erbij komt’ in plaats van iets dat daadwerkelijk iets toevoegt aan de dagelijkse bedrijfsvoering. Gelukkig kan het ook anders…
Waarom komt een ISO-certificering er vaak ‘bij’ en wat kun je er nou echt mee?
Een ISO-9001 certificering is bijvoorbeeld niets anders dan: heb je voor deze (voor jouw sector/ branche) belangrijke onderwerpen een werkproces vastgelegd? Ja? Mooi! Doe je dit ook? Ja? Mooi! Nee? Maak een plan hoe je dat gaat oplossen. Dan zien we volgend jaar weer of dat is gelukt en in de tussentijd gaan we gewoon verder zoals we altijd deden. Binnenkort weer de audit? Snel het handboek uit de kast om te kijken hoe het werkproces er ook al weer precies uit ziet…


Organisaties certificeren zich vaak voor de buitenwereld. Verplicht door bijvoorbeeld externe financiers óf omdat het in de sector de norm is om een ISO-certificering te hebben. Als de certificering hoofdzakelijk wordt gebruikt voor externe verantwoording, wordt dit vaak top-down door management en staf geïmplementeerd. Medewerkers zien er vaak het nut niet van in en ervaren het daarom als ‘iets dat er bij moet’. Ze doen dagelijks hun best om goed werk te leveren en hebben bij voorbaat al geen zin in extra administratie.
Certificeringen zijn in werkelijkheid vaak een wassen neus. Teams werken hard, doen hun best, maar doen vooral het hele jaar door hun eigen ding, tot er een externe audit komt. Dan sluiten ze zich twee weken op en werken dag en nacht door om alles ‘op orde’ te brengen voor deze audit. Omdat het zó belangrijk is en van een goede score veel af hangt ….


…en geven geen goed beeld van de werkelijkheid Letterlijk hebben we een voorbeeld gezien dat een (zorg)organisatie in juni cum laude door een certificering kwam. Daarover werd breed gecommuniceerd: “We zijn met vlag en wimpel geslaagd!”. En dat een maand later in juli een incident met een cliënt plaatsvindt waardoor de inspectie voor de gezondheidzorg komt kijken en constateert dat in werkelijkheid de kwaliteit van dienstverlening volstrekte willekeur blijkt, processen en procedures onbekend zijn en niet worden gevolgd, goed leiderschap ontbreekt en de gehele organisatie onder verscherpt toezicht wordt geplaatst?
Wil jij net als Floris je ISO-9001 certificering halen?
Vraag dan hier onze demo aan

ISO-software gebruiken zodat je er iedere dag van het jaar iets aan hebt!
Toch kan een ISO-certificering een mooie gelegenheid zijn om je organisatie naar het volgende niveau te tillen. Hoe? De oplossing zit hem in de integratie van certificeringsonderwerpen met je reguliere bedrijfsvoering. Zodat op één plek een logisch samenhangend geheel ontstaat van alles dat belangrijk is voor team en organisatie.
Van het halen van een certificaat (voor de buitenwereld) naar een organisatie waar:
1
iedereen weet wat de bedoeling is en weet aan welke doelstellingen gewerkt wordt
2
duidelijk is wat de volgende stap is in het verbeterproces
3
dagelijks toetsbaar of processen lopen zoals samen overeengekomen is
4
het verbeterproces slim en overzichtelijk is geregeld
5
transparant leren van elkaar en slimme oplossingen gedeeld worden normaal is geworden
6
processen en kwaliteit geborgd en continu inzichtelijk zijn
7
met één druk op de knop bij een audit kan laten zien wat de stand van zaken is
Op deze manier wordt samen werken aan doelstellingen simpel, leuk en nuttig.
Genie als software-suite is de oplossing!
Geef samen richting
Genie inrichten voor jouw organisatie is simpel maar effectief. Met onze methode vul je thema’s, subthema’s en onderwerpen in ontwikkelgerichte 5-puntschalen die je dwingen doelstellingen te concretiseren en die je helpen doelstellingen stapsgewijs uitvoerbaar en meetbaar te maken.
Maak lastige onderwerpen meetbaar
Onze software is uniek en biedt ruimte om zowel de harde kant áls de zachte kant meetbaar te maken en te operationaliseren.
Monitor de voortgang
Toon voortdurend een duidelijk, simpel en actueel overzicht hoe jouw team presteert ten opzichte van jullie eigen doelstellingen. En hoe jouw team presteert ten opzichte van andere teams.
Beheer eenvoudig verbeteringen
Meerdere verbeterplannen tegelijk? Overzicht kwijt? Voorkomen dat verbeterplannen in een lade belanden en dat er niets mee wordt gedaan? Onze verbeterfunctionaliteit helpt je problemen te analyseren, acties SMART te maken en taken te verdelen. Zowel in je team, als daar buiten.
Vier succes en leer van elkaar
Genie is er op gericht om successen expliciet te maken en deze met een paar muisklikken met anderen te delen. Best practices uit wisselen was nog nooit zo simpel!