Continu verbeteren in de zorg

Hoofd en hart succesvol samen… in Excel?!

door Judith Zadoks

Zwarte cijfers, productie, targets, KPI’s, scores… Iedereen kent ze, die termen die consultancybureaus gebruiken om zorgorganisaties verder te helpen. Professionals hebben er meestal niks mee, maar ze weten ook dat een gezonde bedrijfsvoering belangrijk is. Als bestuurder of manager wil je de harde en de zachte kant bij elkaar brengen. Je werkt in de zorg met je hoofd én je hart. Je hart is de motor, je hoofd het stuur. Een goede samenwerking zorgt voor maximaal vermogen!

Mister Excel

Zes jaar geleden ontmoette ik zo’n consultant uit het harde wereldje. Een soort Mister Excel. Hij werkte aan een project dat AEPG heette: Alle Eenheden Professioneel Gezond. Hij kreeg het voor elkaar om alle zorgteams mee te nemen in het bijhouden van hun doelen, verbeterplannen en resultaten.  En het werkte, teams werkten met meer plezier en haalden betere resultaten. Cliënten vertelden dat ze merkten dat er veel meer tijd en aandacht voor hen was. Maar – en nu komt het – alles werd en wordt bijgehouden in uitgebreide Excelschema’s, tot op de dag van vandaag. De hamvraag: hoe krijg je tientallen zorgmedewerkers zover dat ze dat doen en blijven doen?

Mijn verklaring waarom dit werkte

De inhoud was zo goed was dat de vorm niet uitmaakte. Want de rijen en kolommen in de Excels gingen niet alleen over harde zaken zoals geld en instroomcijfers, maar óók over zachte aspecten zoals vertrouwen, veiligheid en bejegening. En dat zijn zaken waar zorgmedewerkers warm voor lopen. Het hoofd en het hart samen in Excel. Daar herkende mensen zichzelf in. Het ging over hen. En ze kregen inzicht en overzicht over zaken die zij belangrijk vonden.

Van Excel naar app

Toch was consultant Floris van Ommen niet tevreden. Al die Excelschema’s, dat moest beter kunnen, vooral gebruiksvriendelijker. Daarom bouwde hij samen met softwareontwikkelaar Marviq een digitale tool, Genie, die zorgorganisaties en teams helpt om overzicht te houden en continu te verbeteren en van elkaar te leren. Gebruiksvriendelijk, veilig, handig voor iedereen, van bestuurder tot uitvoerder. Bijna te mooi om waar te zijn. Niemand hoeft te kiezen tussen hoofd en hart; in Genie komt het samen!

Plaats een reactie